SNA: Payroll activiteiten inzichtelijk in die financiële administratie

21 02 2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min

Vanaf 2020 laat het register per gecertificeerde onderneming zien welke bedrijfsactiviteiten (uitgesplitst in ter beschikking stellen arbeid en/of aanneming van werk) er geïnspecteerd zijn. Wanneer een onderneming naast de inzet van eigen personeel ook opdrachten verstrekt aan (een) ZZP’er(s), valt laatst genoemde activiteit onder de activiteit aanneming van werk. Tijdens een inspectie moeten de verschillende activiteiten gegroepeerd ook inzichtelijk gemaakt zijn in de financiële administratie.

Bedrijfsactiviteiten

Er zijn verschillende activiteiten mogelijk. Volgens de norm zijn deze in ieder geval:

  1. aanneming van werk
  2. in- en doorlenen van arbeidskrachten
  3. ter beschikking stellen van arbeidskrachten
    bemiddelen van zzp’ers en payrolling

Hoe ziet dit er in de praktijk uit?

Uit de financiële administratie zal duidelijk moeten blijken welke dienstverlening je onderneming aanbiedt en inkoopt. Gaat het bijvoorbeeld om het ter beschikking stellen van arbeidskrachten, is er sprake van aanneming van werk of het accepteren van opdrachten, vindt er in- en doorleen plaats of is er sprake van het inzetten van ZZP-ers om opdrachten uit te voeren (ook wel “tussenkomst” genoemd)? Ook kan je activiteiten hebben die buiten de SNA inspectie vallen, zoals werving en selectie. Dit alles zal duidelijk uit uw administratie moeten blijken.

Op welke manier kan je inzicht geven in de bedrijfsactiviteiten?

Je mag zelf weten hoe je dit het beste kunt verwerken in de administratie, zolang het maar eenduidig uit de financiële administratie opgemaakt kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door de verschillende activiteiten apart te verwerken in het grootboekrekeningschema in de administratie, zoals opbrengsten splitsen naar uitzenden, opdrachten/aannemen, e.d., inkoop splitsen naar inleen, inhuur derden, inhuur ZZP. De vorm van de inrichting staat vrij, zolang het maar inzichtelijk is voor de inspecteur.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu