Leent u werknemers in van de buitenlandse onderneming om in Nederland te werken, dan zijn deze werknemers vaak in het bezit van een A1-verklaring. Een A1-verklaring laat zien dat deze werknemer in zijn of haar eigen woonland verzekerd is voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. De buitenlandse werkgever betaalt dan voor deze werknemers in Nederland uitsluitend loonbelasting en geen sociale verzekeringspremies, zolang de A1-verklaring geldig is.
Het doorlenen van deze werknemers een aan opdrachtgever om onder diens leiding en toezicht werk te verrichten, is niet in alle gevallen toegestaan.
Indien de A1 verklaring is afgegeven op basis van artikel 13 EU-richtlijnen EC 883/2004 en EC 987/2009 (welke is bedoeld voor personen die in twee of meer andere EU-lidstaten aan het werk zijn) dan mag u deze werknemers onder voorwaarden wel doorlenen.
Echter, indien de verklaring is afgegeven op basis van artikel 12 EU-richtlijnen EC 883/2004 en EC 987/2009 (welke is bedoeld voor personen die maximaal 24 maanden gaan werken in een andere staat binnen de EER) dan is dit niet toegestaan.
In de NEN 4400-1/2 norm wordt dit per 1 januari 2024, indien er sprake is van in- en doorleen met een substantieel/structureel karakter, gesanctioneerd met een major non-conformiteit. U kunt dit heel gemakkelijk zelf controleren op de A1-verklaring. Een A1-verklaring heeft namelijk in elk Europees land hetzelfde format en u kunt dit dan terugvinden in paragraaf 3.
Ondernemingen die werknemers inlenen van buitenlands ondernemingen doen er dus verstandig aan om te verifiëren wat voor A1-verklaring voor deze buitenlandse arbeidskrachten is afgegeven. Hierbij is het van belang om de A1-verklaring inhoudelijk te controleren, bijvoorbeeld of deze de juiste informatie bevat en voor de juiste periode is afgegeven. Onze specialisten helpen u graag als u vragen heeft over een A1-verklaring.