Nieuws

Nieuwe Poolse belastingwetgeving

Documenten overhandigen.

Let op: de Poolse belastingwetgeving verandert

Tot 1 januari 2021 was het behoorlijk fiscaal aantrekkelijk voor Poolse arbeiders om te werken in Nederland. Het verschil in belastingheffing tussen werken in Nederland en leven in Polen werd namelijk niet gecontroleerd, wat meestal resulteerde in belastingvoordeel voor de Polen die hier werken. Dat is nu veranderd door nieuwe Poolse belastingwetgeving. Bovendien gaat de gegevensuitwisseling tussen Nederland en Polen intensiever worden, dus de Poolse fiscus weet beter wat hun landgenoten verdienen in ons land.

Jonger dan 26 jaar? Dan verandert er meestal niets

Heeft u Poolse arbeiders gedetacheerd in Nederland? Dan moeten zij vanaf nu het verschil in belasting die zij in Nederland en in Polen betalen over hun inkomen compenseren. Hoe dat in de praktijk precies gaat, is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Op de site van Werkgeverslijn staan bijvoorbeeld deze uitzonderingen genoemd:

  1. Poolse inwoners tot 26 jaar zijn vrijgesteld van belasting tot een bedrag van PLN 85.528 (ongeveer € 19.700). Zij zullen dus ook niet snel met de extra heffing te maken krijgen.
  2. Werknemers met een partner die weinig inkomsten heeft, kunnen samen hun belastingaangifte doen, waardoor de vrijstelling hoger wordt.
  3. Werknemers met kinderen onder 26 jaar die nog studeren en zelf minder verdienen dan PLN 3.089 (ongeveer € 710), krijgen een extra aftrek van PLN 1.112 (€ 256) per kind.

Zo werken de Poolse belastingschijven

Doordat de Nederlandse fiscale informatie nu intensiever wordt gedeeld met de Poolse belastingdienst, weet deze laatste precies hoeveel belasting de Poolse arbeider moet betalen over het belastbaar inkomen.

Dat bedrag wordt berekend op basis van twee belastingschijven:

  1. Tot PLN 85.000 (€ 19.500) betaalt men 17% inkomstenbelasting.
  2. Over het bedrag boven PLN 85.000 betaalt men 33% inkomstenbelasting.

De Poolse belastingdienst berekent zo het verschuldigde bedrag en trekt hier de eventuele belasting vanaf die al in Nederland is betaald.

Over de achtergrond van het gewijzigde belastingverdrag kunt u meer lezen op de site van de Rijksoverheid.

Heeft u vragen over de veranderde Poolse belastingregels?

Onze experts staan voor u klaar. Neem gerust contact op!

Nieuwe aanpassing SNA-norm voor zzp-bemiddelaars

Nieuwe aanpassing SNA-norm voor zzp-bemiddelaars

Halfjaarlijkse indexering minimumloon: stijging van 3,09%

Halfjaarlijkse indexering minimumloon: stijging van 3,09%

Terugblik op waardevolle evenementen in de flexbranche

Terugblik op waardevolle evenementen in de flexbranche