Nieuws

Werkzaamheden als SNA-inspecteur

Vrouw en man in gesprek aan bureau

Nienke Moed over haar start als SNA-inspecteur

In dit artikel vertelt Nienke Moed over haar werkzaamheden en de eerste periode als SNA-inspecteur bij Normec.

Voordat Nienke bij Normec kwam werken, werkte ze als intercedent bij een uitzendbureau, op een inhouse locatie. Dit werd haar allemaal wat te voorspelbaar en daardoor niet voldoende uitdagend, waardoor ze eraan zat te denken om wat anders te gaan doen. Op dat moment werd ze benaderd door ons en toen is de bal (heel snel) gaan rollen.

De eerste dag

“Op mijn eerste dag werd ik verwacht op het kantoor in Geldermalsen. Het begin van de dag stond in het teken van kennismaken met collega’s op kantoor en een rondleiding door het kantoor. Daarnaast heb ik de leaseauto, laptop en andere benodigdheden in ontvangst mogen nemen. Het was prettig dat veel al was ingesteld. Tot slot kreeg ik uitleg over de systemen, zodat deze niet compleet nieuw voor me waren.”

Mee op pad en leren

“De tweede dag was gelijk een meeloopdag. Tijdens deze dag keek ik echt mee met de collega. Er werd nog niet veel uitgelegd, maar dat was juist wel prettig. Je krijgt de eerste (meeloop)dagen al zoveel indrukken, dat je een eventuele uitleg niet echt opslaat. De overige drie dagen van mijn eerste week heb ik me beziggehouden met e-learnings, inlezen en een digitale kennismaking met mijn mentor.”

“Vanaf week twee had ik meer meeloopdagen, waarbij ook steeds meer werd uitgelegd. De tweede week heb ik vooral nog meegekeken, maar vanaf week drie begon ik met dingen oppakken door schaduw te draaien. Daarmee deed ik, samen met de collega, alles dubbel om te kijken of het overeenkwam.”

“Vanaf week vier steeds meer dingen zelfstandig opgepakt en toen heb ik ook, met wat hulp, mijn eerste inspectie volledig zelf gedaan. Alles begon meer op zijn plek te vallen en dat maakte het een stuk makkelijker om het zelf te doen. Waar ik de eerste meeloopdag nog met veel vraagtekens in mijn hoofd zat, werd nu alles steeds duidelijker.”

Aanloop naar kwalificatie

“Het inwerken is leren door te doen. Ik wist van tevoren dat ik met het financiële gedeelte de meeste moeite zou hebben, omdat ik daar geen ervaring mee heb. Ik heb om die reden regelmatig aangegeven dat ik dat wil oppakken, omdat ik daar gewoon het beste van leer. Als ik er dan niet uit kom, vraag ik de collega met wie ik op dat moment meeloop en dan wordt het rustig uitgelegd.”

“Ook krijg je na elke meeloopdag feedback van je collega. Zo kun je goed je vooruitgang zien. Je leert op die manier waar je zelf de meeste moeite mee hebt en wat dus je ontwikkelingspunten zijn. Het is erg prettig dat er steeds een collega naast je zit. Als je ergens niet uit komt, kun je rechtstreeks vragen stellen. Zien dat je vooruit gaat werkt voor mij erg fijn en motiverend.”

Ontwikkeling en kwalificatie

“Het leukste vind ik om mijn eigen ontwikkeling te zien en te merken dat ik dingen steeds meer begrijp en dit ook terug krijg in de feedback van collega’s. Ook vind ik het erg leuk dat ik elke dag op een andere plek ben, dat maakt het afwisselend. Sommige uitzendbureaus hebben een kantoorhond en omdat ik houd van honden, vind ik het altijd leuk als dit het geval is.”

“De komende maand loop ik nog mee met collega’s en daarna staat mijn kwalificatie gepland. Erg spannend, maar ik heb er vooral veel zin in. Ik zal erna wel moeten wennen aan het feit dat ik niet meer standaard een collega bij me heb, al het is ook fijn dat ik dan de zelfstandigheid heb om het zelf in te richten. Ik weet dat ik daarna bij iedereen aan de bel kan trekken als ik bijvoorbeeld ergens niet uitkom. Dat teamgevoel is heel prettig en zorgt er voor dat ik me welkom voel.”

Starten als SNA inspecteur bij Normec

Inmiddels is Nienke gekwalificeerd en maakt ze haar kilometers als zelfstandig SNA inspecteur: “Na de eerste meeloopdag, dacht ik dat het werk wat eentonig zou zijn. Niets is minder waar. Natuurlijk heb je elke dag dezelfde soort werkzaamheden, maar omdat elke klant en elke locatie anders is, is het toch een afwisselende functie.”

Nienke heeft advies voor mensen die twijfelen of de rol van SNA inspecteur iets voor hen is: “Ga bij jezelf na waarom je twijfelt. Als je van structuur en zelfstandigheid houdt, is het in elk geval de moeite waard om het een kans te geven. Eventuele vragen kun je altijd stellen tijdens het eerste gesprek, of je neemt voor die tijd contact op met de contactpersoon van de vacature.”

Gerelateerd nieuws

Geen extra verhoging van minimumloon in 2024 

Geen extra verhoging van minimumloon in 2024 

Doorlenen van werknemers met A1-verklaring

Doorlenen van werknemers met A1-verklaring

Alles wat u moet weten over de 30%-regeling voor kennismigranten

Alles wat u moet weten over de 30%-regeling voor kennismigranten