Met ingang van de herziene SNA norm per 13-2-2023 is er ook sprake van een aanscherping op het gebied van het inlenen (en doorlenen) van personeel en het uitbesteden van werk. In dit artikel zetten we de aangescherpte voorwaarden op een rij.
Als u personeel inleent of doorleent, kunt u te maken krijgen met inlenersaansprakelijkheid. Inlenersaansprakelijkheid is aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw die de uitlener niet betaalt. Als u personeel inleent, kan de belastingdienst u daarvoor aansprakelijk stellen. In de brochure van de belastingdienst is opgenomen hoe een inlener of doorlener aansprakelijkheid kan voorkomen op basis van de disculpatieregeling.
De inlener of doorlener moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
De inlener moet daarnaast voldoen aan de volgende voorwaarden:
Als u als aannemer (bijvoorbeeld in de bouw, scheepsbouw, metaalconstructie of confectie-industrie) een deel van het werk uitbesteedt aan een ander, dan kunt u te maken krijgen met ketenaansprakelijkheid. De ketenaansprakelijkheidsregeling is een maatregel tegen mogelijk misbruik door aannemers en onderaannemers bij de afdracht van loonheffingen. De regeling maakt elke schakel van de keten aansprakelijk voor alle volgende schakels. Over de aansprakelijkheid voor loonheffingen bij uitbesteding van werken is ook een brochure van de belastingdienst beschikbaar.
Een goede administratie zorgt voor matiging van het anoniementarief. Dit doet de belastingdienst als u gegevens kunt overleggen waarmee de belastingdienst het loon van de werknemer aan zijn werkzaamheden kan toerekenen en waarmee u de identiteit van de door uw onderaannemer ingezette werknemer kunt aantonen. U kunt de identiteit van de door uw onderaannemer ingezette werknemer aantonen met de volgende gegevens van die werknemer:
Om in aanmerking te komen voor vrijwaring van ketenaansprakelijkheid dient de onderneming aan de volgende voorwaarden te voldoen:
U moet een manurenadministratie (vastlegging gewerkte uren) bijhouden waarmee uw aansprakelijkheid voor het betreffende werk is vast te stellen.
Voor het ter beschikking stellen van arbeid en aanneming van werk dient in bepaalde situaties de identiteit van personen te worden vastgesteld.
In- en doorlenen van arbeidskrachten is toegestaan onder de volgende voorwaarden.
Indien arbeidskrachten die onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie, dan wel de Europese Economische Ruimte, dan wel Zwitserland, worden ingezet, moet de onderneming aantonen dat de identiteit van deze personen is vastgesteld. Hierbij is ten minste het volgende vastgelegd:
Het inlenen van personeel en/of uitbesteden van werk (niet zijnde zzp’ers) is toegestaan onder de volgende voorwaarden.
Indien arbeidskrachten onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie, dan wel de Europese Economische Ruimte, dan wel Zwitserland, worden ingezet, moet de onderneming aantonen dat de identiteit van deze personen is vastgesteld. Hierbij is ten minste het volgende vastgelegd:
Volledigheidshalve geven wij nog aan dat op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming mag u voor dit doel geen kopie van het identiteitsbewijs mag vragen. Het is voldoende om de relevante gegevens van het originele identiteitsbewijs over te nemen. Een rijbewijs kunt u niet gebruiken om de identiteit vast te stellen, omdat de nationaliteit van de werknemer daar niet op staat. Op grond van andere wetgeving (bijvoorbeeld de Wet arbeid vreemdelingen of de Wet op de loonbelasting 1964) kan het overigens wél verplicht zijn om een kopie van het identiteitsbewijs te vragen en bewaren. Bijvoorbeeld voor vreemdelingen met een ‘verblijfsdocument arbeid vrij toegestaan’.