SNF: brandgevaar bij vieze afzuigkappen onderschat

28 08 2019 | Gemiddelde leestijd: 3 min

Regelmatig moeten onze inspecteurs tijdens een inspectie SNF ondernemingen erop wijzen dat de afzuigkappen en ook de afzuigkanalen beter moeten worden schoongemaakt. Het is niet alleen onhygiënisch maar ook nog eens heel brandgevaarlijk. Het afgelopen jaar moesten tientallen woningen worden ontruimd door een brand wat werd veroorzaakt door een vuile afzuigkap.

Hoe kan een afzuigkap brand veroorzaken?

Vetaanslag

Vet is een goede geleider voor brand, 9 van de 10 keer gebeurt dit in de afzuigkappen en wanneer de vettige laag in de luchtkanalen eenmaal vlam vat ontstaat er al snel een onbeheersbare brand. Bijna alle afzuigkappen hebben een filter. Dit filter trekt kookluchtjes aan, maar ook stof en vet. Als de afzuigkap niet regelmatig wordt schoongemaakt, raakt het filter verzadigd. Er ontstaat dan een vette laag over het rooster, waardoor de zuigkracht minder wordt en de kans op brand veel groter is. Een klein vlammetje kan er dan al voor zorgen dat de afzuigkap in brand vliegt. Binnen 3 minuten kan een brandende afzuigkap je woning veranderen in een vuurzee.

Maar niet alleen het filter is belangrijk om goed schoon te houden, ook het afzuigkanaal!

Schoorsteenbrand

Als het afzuigkanaal boven de afzuigkap heel vet is, staat die bij een keukenbrandje (bijvoorbeeld gestart in de afzuigkap) ook snel in brand. Een dergelijke brand kan doorslaan naar het dak en voor je het weet is het pand onbewoonbaar of dusdanig beschadigd dat het veel werk kost om te herstellen. Maar niet te denken aan eventuele slachtoffers die kunnen vallen. Het is belangrijk dat ook het afzuigkanaal minimaal 1 keer per jaar goed wordt schoongemaakt. Maar wordt er veel gefrituurd in een keuken dan is 1 keer per jaar misschien niet eens voldoende! “Via-via” kregen we de tip dat je zelf kan testen of een afzuigkanaal moet worden gereinigd. Als je de afzuigkap aan zet en je houdt er een keukenrolpapiertje onder en die blijft door de zuigkracht plakken, dan is het kanaal schoon. Dwarrelt het papiertje naar beneden dan kan dat een teken zijn dat het afzuigkanaal vuil is. Het spreekt voor zich dat wanner het papiertje blijft plakken aan het vet dat de afzuigkap vies is! Helaas zien we in de praktijk regelmatig draden vet uit de afzuigkappen komen. Een ‘keukenpapier’-test is dan niet eens nodig!

NVWA: Blusdekens niet altijd geschikt voor brandjes in de keuken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft al eens gewaarschuwd dat niet alle blusdekens geschikt zijn om olie- en vetbranden in de keuken mee te blussen. Het staat specifiek op de betreffende blusdeken aangegeven waar de blusdeken voor geschikt is en neem bij twijfel contact op met de verkoper, leverancier of fabrikant.

Een belangrijke tip van de brandweer is dat je bij een keukenbrand altijd eerst de afzuigkap moet uitzetten voordat je met blusmiddelen aan de slag gaat.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu