Nieuws

De invoering van de Wtta loopt opnieuw vertraging op.

Uitstel wtta

Uitstel invoering Wet Toelating Terbeschikkingstelling van Arbeidskrachten (Wtta)

De invoering van de Wet Toelating Terbeschikkingstelling van Arbeidskrachten (Wtta) loopt opnieuw vertraging op. Hoewel de wet oorspronkelijk per 1 januari 2026 van kracht zou gaan, blijkt dit tijdschema niet langer haalbaar. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) verwacht begin 2025 een nieuwe tijdlijn te kunnen presenteren aan de Tweede Kamer.

Onderzoek naar uitvoerbaarheid

De belangrijkste reden voor het uitstel is de noodzaak tot verder onderzoek naar de uitvoerbaarheid van de wet. Specifiek wordt onderzocht welke organisatie het meest geschikt is om de rol van Toelatende Instantie (TI) op zich te nemen. Aanvankelijk werd Dienst Justis genoemd voor deze taak, maar deze blijkt slechts gedeeltelijk ondersteuning te kunnen bieden. SZW overweegt nu of de uitvoering van de TI mogelijk intern binnen het ministerie kan worden gerealiseerd.

Samenwerking voor een sterk toelatingsstelsel

De minister benadrukt dat de uiteindelijke TI een strategische en betrokken positie moet innemen om als het ‘kloppend hart’ van het toelatingsstelsel te fungeren. Een intensieve samenwerking met publieke toezichthouders en private inspectieorganisaties is cruciaal om adequaat in te spelen op trends in de uitleenmarkt. De TI moet daarbij de belangen van alle betrokken partijen, waaronder arbeidskrachten en uitleners, zorgvuldig afwegen in elke stap van het proces.

Doel van de wet

De Wtta heeft als doel de bescherming van werknemers te verbeteren en een gelijk speelveld voor bedrijven te waarborgen. Het tegengaan van malafide uitleners blijft daarbij een prioriteit. Tegelijkertijd is het van belang dat bonafide bedrijven niet onnodig hun toelating verliezen door een te strikte controle op administratieve details.

Hoe nu verder?

Het uitstel biedt tevens iets meer ruimte voor ondernemingen om zich voor te bereiden op de komst van de Wtta door nu alvast het SNA keurmerk te behalen. Met dit keurmerk in handen kom je namelijk in aanmerking voor de overgangsregeling die nog gewoon van kracht blijft en mitigeer je de risico’s van het niet meer mogen uitvoeren van je activiteiten. Normec VRO draagt hier graag haar steentje aan bij dus wil je meer weten over de WTTA, het SNA keurmerk of de nulmeting op de aanvullende Wtta normeisen? Bezoek dan onze WTTA-pagina en download onze WTTA brochure

Gerelateerd nieuws

Blijf op de hoogte

Nieuw normenkader WTTA

Nieuw normenkader WTTA

Uitstel invoering Wet Toelating Terbeschikkingstelling van Arbeidskrachten (Wtta)

Uitstel invoering Wet Toelating Terbeschikkingstelling van Arbeidskrachten (Wtta)

Einde handhavingsmoratorium voor zzp'ers: wat betekent dit voor opdrachtgevers, intermediairs en zelfstandigen?

Einde handhavingsmoratorium voor zzp’ers: wat betekent dit voor opdrachtgevers, intermediairs en zelfstandigen?