Wtta - Normec VRO
Wtta

Een verplicht toelatingsstelsel
voor de flexbranche

header wtta

Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta)

De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta): een nieuw verplicht toelatingsstelsel voor uitzenders, payrollbedrijven en detacheerders. Volgens deze wet moeten ondernemers die arbeidskrachten uitzenden een officiële toestemming krijgen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Tweede Kamer heeft op 15 april met grote meerderheid ingestemd met de wet. Nu ligt het voorstel bij de Eerste Kamer, waar behandeling mogelijk al voor de zomer plaatsvindt.

De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) treedt naar verwachting op 1 januari 2027 in werking. Minister Eddy van Hijum heeft dit bevestigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoe bereid ik mij op tijd voor?

Wat is de Wtta?

De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) is een nieuw verplicht stelsel dat strenge eisen aan uitzenders, payrollbedrijven en detacheerders stelt. Een officiële toelating van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt verplicht om arbeidskrachten te mogen uitzenden met als doel de omstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren en een gelijk speelveld te creëren.

Indien een uitlener bij ingang van de wet geen toelating heeft verkregen, wordt het uitzenden van arbeidskrachten verboden. Indien de uitlener dit verbod toch overtreedt, riskeert deze een boete. Ook inleners die arbeidskrachten inzetten van niet-toegelaten bureaus kunnen beboet worden.

Waarom de Wtta?

De commissie onder leiding van Emile Roemer bracht in 2021 een rapport uit over de arbeidsomstandigheden van arbeidsmigranten in Nederland. De conclusie van dit rapport was vrij kritisch over de rol van sommige uitzendbureaus en de algehele behandeling van arbeidsmigranten. Er werd vastgesteld dat er sprake was van misstanden in de uitzendbranche en soms mensonterende situaties, zoals slechte huisvesting, onveilige werkomstandigheden en uitbuiting. De aanpak van malafide uitzendbureaus werd gezien als een cruciale stap om de situatie van arbeidsmigranten in Nederland te verbeteren.

Tijdlijn

  • 1 november 2026 – Startdatum aanmelding van overgangsrecht

Uitleners die gebruik willen maken van het overgangsrecht, moeten zich melden bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit kan vanaf 1 november 2026 tot 1 januari 2027. Dit stelt je in staat personeel te blijven uitlenen zolang de vergunningsaanvraag in behandeling is.

  • 1 januari 2027 – Officiële ingang en startdatum aanvraag van toelating

De Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) treedt officieel in werking. Vanaf deze datum kunnen uitleners starten met het aanvragen van toelating.

  • Uiterlijk 1 juli 2027 – Einddatum aanvraag van toelating

Voor deze datum moeten alle uitleners hun toelatingsaanvraag hebben ingediend bij het ministerie. Tijdige actie is essentieel om compliant te blijven.

  • 1 januari 2028 – Startdatum handhaving

De Nederlandse Arbeidsinspectie start met handhaving. Uitleners zonder toelating riskeren een boete. Deze boete geldt óók voor inleners die samenwerken met niet-geregistreerde uitzendbureaus.

Voor wie geldt de Wtta?

De verplichte toelating is van toepassing op alle bedrijven, zowel binnen als buiten Nederland, die onder de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) vallen. Dit betekent dat naast uitzendbureaus ook doorleners, payrollbedrijven en detacheerders aan deze wet moeten voldoen en deel uitmaken van de Wtta-doelgroep. Het is de verantwoordelijkheid van inleners om te controleren of de uitlener geregistreerd staat in het openbare toelatingsregister. In sommige gevallen ben je uitgezonderd van de verplichte toelating, dit staat beschreven in onze Wtta-brochure.

Toelatingseisen voor de Wtta

Uitzendbureaus, payrollers en detacheerders dienen te voldoen aan de eisen van het toelatingsstelsel. Dit bestaat uit uit vier delen:

  • Het normenkader
  • Het aantoonbaar naleven van het normenkader
  • De VOG RP
  • Een waarborgsom

Lees in onze brochure ‘Klaar voor de Wtta’ meer over de eisen, welke uitzonderingen er zijn en hoe je je voorbereid op de verplichte toelating.

Nieuws

Laatste ontwikkelingen rondom de Wtta

Tweede Kamer kritisch over Wtta: Steun met kanttekeningen

Tweede Kamer kritisch over Wtta: Steun met kanttekeningen

Achterover leunen na uitstel van Wtta? Niet zo handig!

Achterover leunen na uitstel van Wtta? Niet zo handig!

Nieuw normenkader WTTA

Nieuw normenkader WTTA

FAQ

Alle meest gestelde vragen over Wtta

Vervangt de Wtta het SNA-keurmerk?

Voor uitzenders of ondernemingen waarbij sprake is van het ter beschikking stellen van arbeid vervalt het SNA-keurmerk. Deze ondernemingenkomen onder de verplicht gestelde WTTA te vallen waar een nieuw normenkader voor gaat gelden. Dit normenkader heeft als uitgangspunt het huidige SNA normenkader genomen maar doet daarbovenop nog verscheidene aanvullingen op onder andere de volgende gebieden:

  • Eisen aan de arbeidsovereenkomst
  • Loonverhoudingsvoorschrift
  • Huisvesting arbeidsmigranten
  • Urenregistratie

Voor ondernemingen die als activiteit het aannemen van werken ontplooien  blijft het huidige SNA-keurmerk bestaan.

Voor wie is de Wtta verplicht?

De Wtta is van toepassing op alle bedrijven, zowel binnen als buiten Nederland, die onder de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) vallen. Dit betekent dat naast uitzendbureaus ook doorleners, payrollbedrijven en detacheerders aan deze wet moeten voldoen. Het is de verantwoordelijkheid van inleners om te controleren of de uitlener geregistreerd staat in het openbare toelatingsregister.

In de volgende gevallen ben je uitgezonderd van de verplichte toelating:

  • Bedrijven die personeel uitlenen binnen hun eigen concern (intraconcern terbeschikkingstelling);
  • Bedrijven die collegiaal personeel uitlenen als vorm van hulpbetoon, waarbij alleen loonkosten worden doorberekend;
  • Bedrijven waarvan de omzet van uitgeleend personeel minder dan 10% van de totale omzet bedraagt en niet meer dan 5 miljoen euro in 12 maanden is, kunnen ontheffing aanvragen bij de minister.

Is er een overgangsregeling m.b.t. de Wtta?

Ja, er is een overgangsregeling. Vraag je uiterlijk vóór 1 juli 2026 toelating aan én beschik je op 30 juni 2026 over een geldig SNA-certificaat? Dan kom je in aanmerking voor het overgangsrecht, waarbij je eenvoudig instroomt in het toelatingsstelsel.

De overgangsregeling bestaat uit drie sporen. Meer informatie hierover kan je op Wtta – Normec VRO. 

Ik hoor in de markt dat factoring een oplossing kan bieden voor de financiering van de waarborgsom. Hoe zit dit precies?

Factoring kan inderdaad een oplossing bieden voor de financiering van de waarborgsom binnen de Wet Toelating Terbeschikkingstelling Arbeidskrachten (WTTA). Hier is hoe het werkt:

 Wat is factoring? Factoring is een vorm van financiering waarbij een onderneming haar openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij (factor). In ruil hiervoor ontvangt de onderneming direct een percentage van de factuurwaarde, vaak tussen 70% en 90%, van de factor. De factor neemt vervolgens het risico van niet-betaling over en zorgt voor de incasso van de facturen.

 Hoe kan factoring helpen bij de waarborgsom? De WTTA vereist dat uitzendbureaus en andere arbeidsbemiddelaars een waarborgsom storten als zekerheid voor hun financiële betrouwbaarheid. Voor sommige ondernemingen kan het echter een uitdaging zijn om deze waarborgsom in één keer op te hoesten. Hier kan factoring uitkomst bieden:

  1. Vrijmaken van werkkapitaal: Door facturen via factoring om te zetten in direct beschikbare liquiditeit, kan een onderneming snel over contanten beschikken. Deze liquiditeit kan vervolgens worden gebruikt om de waarborgsom te betalen zonder dat de onderneming zijn reserves of andere financieringsbronnen hoeft aan te spreken.
  2. Vermijden van extra schulden: Omdat factoring geen traditionele lening is, verhoogt het niet de schuldenlast van de onderneming. Dit kan gunstig zijn voor bedrijven die hun balans gezond willen houden.
  3. Flexibiliteit en snelheid: Factoring kan vaak snel worden opgezet, wat handig is als de waarborgsom op korte termijn beschikbaar moet zijn.

 Belangrijk om te overwegen: Factoring is echter niet zonder kosten. Factoringmaatschappijen rekenen doorgaans een percentage van de factuurwaarde als vergoeding. Het is belangrijk om deze kosten af te wegen tegen de voordelen van directe liquiditeit. Daarnaast is het essentieel om een betrouwbare factoringpartner te kiezen, omdat dit een belangrijke impact kan hebben op de cashflow en klantrelaties.

Als je overweegt factoring in te zetten voor de financiering van de waarborgsom, kan het verstandig zijn om dit te bespreken met een financieel adviseur of factoringmaatschappij om te begrijpen wat dit concreet voor jouw situatie betekent.