AVG – uitstel van handhaving?

04 04 2018 | Gemiddelde leestijd: 1 min

Op 13 maart jongstleden is het wetsvoorstel Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming aangenomen, inclusief een aantal amendementen. Zo ook de motie over de ‘hulpvaardige handhaving’ door de Autoriteit Persoonsgegevens.

Hulp in plaats van boete

In de motie wordt gesteld dat er nog veel vragen en onduidelijkheden zitten over de inhoud en de reikwijdte van de regels van de AVG. Zo is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe het zit met de gegevens hoe omgegaan moet worden met gezondheidsgegevens van zieke werknemers of hoe topclubs moeten omgaan met gezondheidsgegevens van hun leden. Vanwege de vele (interpretatie)vraagstukken en onduidelijkheden zal de Autoriteit Persoonsgegevens zich het eerste jaar zo hulpvaardig mogelijk moeten opstellen en zich dus primair richten op voorlichting en hulp (bijsturing) in plaats van het uitdelen van boetes.

Het is daarbij wel van belang dat de organisatie moet kunnen aantonen begonnen te zijn met de implementatie van de AVG en het opstellen van gegevensbeschermingsbeleid.  Ook geldt het uitstel niet wanneer er sprake is van ‘opzettelijke en ernstige misstanden’.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu