Check je wachtwoordendag!

05 12 2019 | Gemiddelde leestijd: 2 min

24 november jl. was het de Nationale Check-je-Wachtwoorden-Dag. Deze dag is een initiatief van onder andere Tweakers, het Openbaar Ministerie en Radar. Het doel van deze dag is om extra aandacht te schenken aan het gebruik van wachtwoorden. Zo is er een speciale website in het leven geroepen waar je kan checken hoe sterk (of zwak) je wachtwoord is.

Wat is een goed wachtwoord?

Volgens de website ‘Wachtwoord Bewust’ voldoet een goed wachtwoord aan de volgende kenmerken:

  • Gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens.
  • Stel nooit één enkel woord in als je wachtwoord.
  • Gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die alleen jij kent.
  • Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden.

Ook wordt uitgelegd dat het nog sterker is om met ‘wachtwoordzinnen’ te werken. Een lang wachtwoord (bijvoorbeeld een volledige zin met leestekens) is moeilijker te kraken dan een kort wachtwoord.

Wachtwoordbeleid en de AVG

Een goed wachtwoordbeleid in je organisatie is ook belangrijk om te voldoen aan de AVG. Zeker als er gewerkt wordt met persoonsgegevens. Wanneer er ook wordt gewerkt met bijzondere of gevoelige persoonsgegevens zoals het BSN of salarissen dan is alleen een goed wachtwoord niet altijd voldoende. Het is dan ook zaak om organisatorische maatregelen te nemen om persoonsgegevens te beschermen. Dit zijn bijvoorbeeld werkafspraken die je maakt met alle medewerkers over het gebruik van externe gegevensdragers of dat aan het einde van de werkdag het bureau netjes opgeruimd is (clean-desk-policy).

Hoe staat het met de AVG in jouw bedrijf?

Onlangs is uit een onderzoek gebleken dat nog veel bedrijven niet aan de slag zijn gegaan met de implementatie van de AVG. Dit is wel verplicht. Wanneer het mis gaat, bijvoorbeeld bij een datalek, dan kan je flinke boetes krijgen als blijkt dat het voorkomen had kunnen worden of wanneer blijkt dat je niet weet welke persoonsgegevens je hebt opgeslagen (en zijn gelekt). Wil je een training op maat bij jou op kantoor? Neem dan contact op met Chantal Bos.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu