Duidelijkheid over gezagsrelatie: handhaving wet DBA opgeschort

09 02 2018 | Gemiddelde leestijd: 2 min

Schijnzelfstandigheid, dat is waar de Wet DBA een einde aan wil maken. De handhaving van de wet is echter opgeschort tot 1 januari 2020. Dit omdat er te veel onduidelijkheid bestaat over wat precies bedoeld wordt met gezagsrelatie, een belangrijk criterium voor het bepalen of iemand zelfstandig ondernemer is of dat er sprake is van een verkapt dienstverband.

Handhaving van de Wet DBA is opgeschort tot 1 juli 2018, met uitzondering van situaties waarin duidelijk is dat sprake is van kwaadwillendheid. De opschorting wordt nu verlengd tot 1 januari 2020, met hetzelfde voorbehoud voor de kwaadwillenden. Dit ‘meet’ de belastingdienst middels drie criteria:

  1. Er is sprake van een (fictieve) dienstbetrekking.
  2. Er is sprake van evidente schijnzelfstandigheid.
  3. Er is sprake van opzettelijke schijnzelfstandigheid.

Wanneer de belastingdienst kan bewijzen dat van alle drie sprake is, vindt handhaving plaats.

Meer informatie vindt u in de brief aan de Tweede Kamer van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Snel van Financiën.

Fiscaal hoeft u zich dus nog geen zorgen te maken voor boetes of naheffingen. Echter, belangrijk is wel om te onthouden dat de situatie arbeidsrechtelijk en civielrechtelijk (nakoming van contracten) anders kan zijn. Om ook arbeidsrechtelijk geen risico’s te lopen met de inzet van ZZP-ers hebben we een interessante training ontwikkeld.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu