Een aantal veranderingen loonheffingen 2019 is bekend gemaakt!

01 08 2018 | Gemiddelde leestijd: 3 min

Half juli heeft de Belastingdienst de eerste uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 gepubliceerd. Hierin staan de wijzigingen voor 2019 die op dit moment bekend zijn.

Overige wijzigingen worden meestal pas eind van het jaar bekend gemaakt.

Wijzigingen per 2019

De eerste nieuwsbrief bespreekt een 6-tal onderwerpen die per 1 januari 2019 wijzigen. Deze zijn:

 1. Belastingdeel heffingskortingen alleen nog voor inwoners van Nederland
 2. Meer loonbelastingtabellen
 3. Aangifte loonheffingen: veranderingen en aandachtspunten
 4. AOW-leeftijd omhoog naar 66 jaar en 4 maanden
 5. Auto’s zonder CO2-uitstoot: bijtelling verandert
 6. Afkoopkorting pensioen in eigen beheer in 2019

De eerste 2 punten vallen op, omdat er wijzigingen worden doorgevoerd voor niet-inwoners van Nederland. Die groep krijgt dan ook een nieuwe loontabel.

Inwoner of niet-inwoner van Nederland

Om per 1 januari 2019 te weten of u voor een bepaalde werknemer rekening moet houden met een bepaald deel van de heffingskorting, is belangrijk dat u weet in welk land de werknemer inwoner is. Alleen dan kunt u de juiste loonbelastingtabel toepassen. De toets die u als werkgever hiervoor moet maken, lijkt op het eerste oog best ingewikkeld. De Belastingdienst beredeneerd dit als volgt:

 1. Inwoner van Nederland is: “Een werknemer die hier zijn permanente woon- of verblijfplaats heeft”
 2. Inwoner van Nederland is: “als zijn sociale en economische leven zich hier afspeelt”
 3. Niet-inwoner van Nederland: “Woont het gezin van de werknemer bijvoorbeeld in het buitenland, gaan zijn kinderen daar naar school en houdt hij daar bankrekeningen aan, dan is hij geen inwoner van Nederland”
 4. Maar: toch wél inwoner van Nederland is: “Bij een werknemer zonder gezin is zijn intentie van belang: Is hij van plan zich hier te vestigen, dan is hij inwoner van Nederland”

Hoe toetst u dit?

Volgens de nieuwsbrief van de belastingdienst moet u als werkgever zelf toetsen op basis van feiten en omstandigheden die u bekend zijn, of de werknemer wel of niet-inwoner van Nederland is. Feiten en omstandigheden kunnen bijvoorbeeld zijn de reiskostenvergoeding die u hem betaalt en gegevens voor beoordeling van de verzekeringsplicht.

Op het moment dat u twijfelt welke tabel u moet toepassen, kunt u de werknemer vragen om een woonplaatsverklaring. De werknemer die van mening is dat hij inwoner is van Nederland kan de woonplaatsverklaring aanvragen bij de Nederlandse Belastingdienst via  woonplaatsverklaring@belastingdienst.nl

Andere onzekerheden

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe deze wijzigingen er feitelijk uit gaan zien en welke gevolgen dit kan hebben op de loonstrook. Een gevolg voor niet-inwoners van Nederland zou in ieder geval kunnen zijn dat ze minder nettoloon gaan ontvangen. Dit komt doordat er in dat geval dan een andere loonbelastingtabel gehanteerd dient te worden. We moeten nog even afwachten hoe groot dit effect zal zijn.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu