Een fatsoenlijke prijs met WAS Compliance

04 04 2018 | Gemiddelde leestijd: 4 min

Contracten met opdrachtgevers, nieuwe en bestaande, worden veelal beslist op basis van prijs. Je krijgt een te lage prijs voor de kwaliteit die je levert of wilt leveren. Je wilt als uitzendbureau wel de cao naleven, maar dat zorgt voor een hogere kostprijs.

Opdrachtgevers zien geen transparantie in de markt over tarieven en schermen met de tarieven van prijsvechters, die zich mogelijk niet houden aan wettelijke afspraken en regelingen.

WAS Compliance maakt de kostprijs transparanter en zorgt voor een gelijk speelveld. Opdrachtgevers wordt zo de mogelijkheid geboden om uitsluitend op basis van de kwaliteit van de dienstverlening een keuze te maken.

Wet Aanpak Schijnconstructies

Na enkele crisisjaren staat onze economie er weer uitstekend voor en groeit de vraag naar personeel enorm. De uitzendbranche speelt in op deze ontwikkelingen en is de expert in het samenbrengen van vraag en aanbod.

De Wet Aanpak Schijnconstructies en de hierin opgenomen ketenaansprakelijkheid voor verschuldigd loon heeft ervoor gezorgd dat opdrachtgevers zich steeds meer bewust zijn van de risico’s bij het inlenen van personeel. Contracten zijn aangepast en controles op juiste loonbetalingen worden door opdrachtgevers, en in bepaalde sectoren door onafhankelijke derden, geregeld uitgevoerd. Dit heeft zeker geleid tot een betere naleving van arbeidsvoorwaarden en cao’s in de sector.

Onderbeteling in de flexbranche

Ondanks deze ontwikkelingen blijven er berichten in de media verschijnen over onderbetalingen in de flexbranche, met name in een aantal (door SZW benoemde) risicosectoren. Minister Koolmees gaf in een interview met de ABU aan dat “…we moeten voorkomen dat bepaalde vormen van flexwerk benut worden om te concurreren op arbeidsvoorwaarden. Daar willen we als kabinet tegen optreden.”

Concurreren op arbeidsvoorwaarden leidt tot een ongelijk speelveld en gaat vaak ten koste van de flexwerker op het gebied van loon, maar ook zekerheid, productiviteit en duurzame inzetbaarheid.

Het uitbannen van de concurrentie op arbeidsvoorwaarden is een verantwoordelijkheid van de uitzendbranche zelf maar ook zeker van de opdrachtgevers die op grote schaal gebruik maken van flexibele arbeid.

Kwaliteit moet lonen en opdrachtgevers dienen dit in te zien en hier ook de juiste prijs voor te betalen.

MAAR HOE GA JE DE DISCUSSIE MET DE OPDRACHTGEVER AAN?

Hoe zorg je voor een betere prijs? Of: hoe zorg je voor een prijs waarmee je de kwaliteit die gevraagd wordt, kunt leveren?

EEN GELIJK SPEELVELD VOOR DE UITZENDONDERNEMING EN NIET-VERWIJTBAARHEID VOOR DE OPDRACHTGEVER

De kostprijs, en dan met name de looncomponenten, zal altijd de basis zijn van een goede prijs. De correcte vaststelling van de juiste beloning en de bijbehorende inlenersbeloning is hierbij essentieel.

Uitzendondernemingen zijn per 1 februari 2018 bij cao verplicht om te beschikken over een procedure waarmee zij zich ervan verzekeren dat de inlenersbeloning correct wordt vastgesteld. De juiste informatie van de opdrachtgever over de eigen van toepassing zijnde arbeidsvoorwaarden is dus nog belangrijker dan voorheen. Dit zal de transparantie van de kostprijs alleen maar ten goede komen.

Door transparantie van kostprijzen wordt de druk op tarieven door opdrachtgevers verminderd: zij kunnen immers niet langer verwijzen naar lagere tarieven bij concurrenten.

Uitzendbureaus kunnen aantoonbaar maken dat zij arbeidsvoorwaarden volledig en juist naleven en dat zij op die manier voldoen aan de Wet Aanpak Schijnconstructies.

CONTROLEPROTOCOL WAS COMPLIANCE

Aantoonbaar maken is mogelijk door het uitzendbureau te laten toetsen op het controleprotocol WAS Compliance (erkend door onder andere Bouwend Nederland en FME). Een onafhankelijke controle-instelling, zoals VRO Certification, toetst hierbij de juiste naleving van arbeidsvoorwaarden.

Door een controle uit te laten voeren op WAS Compliance kunnen ondernemingen zich onderscheiden van concurrenten richting opdrachtgevers maar ook naar de uitzendkrachten zelf. In diverse sectoren als de bouw en de metaal en techniek worden deze controles en het voldoen aan WAS Compliance al vaak als voorwaarde opgelegd door opdrachtgevers.

Een neveneffect van de ‘vrijwillige toets’ op WAS compliance is dat uitzendbureaus hun opdrachtgevers bewust maken van het belang van de naleving van arbeidsvoorwaarden en de rol van opdrachtgevers hierin. Opdrachtgevers maken graag gebruik van ondernemingen met een WAS-certificaat. Het certificaat garandeert namelijk de niet-verwijtbaarheid van opdrachtgevers in combinatie met enkele andere risico beperkende maatregelen. Een WAS Compliance certificering zorgt dus voor een fair tarief voor opdrachtnemers en minder risico’s voor opdrachtgevers.

AAN DE SLAG MET WAS COMPLIANCE

Bent u uitlener van personeel en wilt u een gelijk speelveld? Of bent u opdrachtgever en wilt u uw risico’s op aansprakelijkstellingen beperken? Maak de juiste naleving van arbeidsvoorwaarden aantoonbaar en zorg voor WAS Compliance.

 

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu