Het SNA-keurmerk (NEN 4400-1 norm inclusief handboek normen) zoals we dat nu kennen wordt herzien en naar alle waarschijnlijkheid gaat de herziene norm per 1 februari 2023 in. Op 3 oktober jl. is de inspraakronde voor de NEN 4400-1 gestart. Commentaar geven kan tot 1 december.
Door: Julisa Fereijra – Phelipa, Business Unit Director Normec VRO
De norm is momenteel verdeeld in de module Algemeen, Ter Beschikking stellen Arbeid (TBA) en Aannemen van werken, met in elke module de daarbij behorende normeisen. Het in- en doorlenen van personeel en zzp’ers komt in de betreffende modulen ook nog steeds aan de orde. Inhoudelijk gezien verandert er weinig, dus organisaties die momenteel aan de huidige normeisen voldoen, zullen dit in de herziene norm naar verwachting ook doen.
Het inspectie stramien wijzigt wel. De verkorte inspectie zal in de herziening niet meer in die hoedanigheid bestaan. Nu volgt er na elke volledige inspectie een vervolginspectie. De inhoud van deze vervolginspectie is afhankelijk van de mate waarin een onderneming zijn administratieve organisatie op orde heeft en van eventuele risicogebieden waar nader op ingezoomd moet worden. De herziene norm is dan ook meer risicogericht ingestoken.
NB:
De frequentie verlagende voorwaarden zijn als volgt:
De vervolginspectie kent vier varianten:
Er worden verschillende risicogebieden vastgelegd, waar extra controle nodig kan zijn. De aangewezen risicogebieden betreffen momenteel (niet limitatief):
Om in aanmerking te komen voor de lichtste variant van de vervolginspectie (alleen toetsing op de module Algemeen) moeten er geen non-conformiteiten vastgesteld zijn en moeten alle relevante procedures op schrift en/of geautomatiseerd in opzet en bestaan aanwezig zijn en werken. De werking blijk uit het niet hebben van non-conformiteiten.
In de huidige norm wordt bij het aantreffen van één of meerdere fouten in een steekproef een uitbreiding op de oorspronkelijke steekproef gedaan. Dit om vast te stellen of de geconstateerde fout van incidentele of structurele aard is, waar uiteindelijk een door de norm voorgeschreven non-conformiteit aan gekoppeld wordt. Dit is in de herziene norm niet meer aan de orde. De steekproefaantallen in de herziene norm zijn dusdanig statistisch onderbouwd dat één fout in de steekproef iets zegt over de totale populatie. Het uitganspunt hierbij is dat de herhaling van een specifieke fout in de steekproef resulteert in het waarderen van deze specifieke fout als structureel.
Dit betekent dat een fout nu dan ook direct zal leiden tot de opname van een non-conformiteit, zonder dat hiervoor nog uitbreidingen benodigd zijn. Geconstateerde fouten uit steekproeven leiden tot minor non-conformiteiten met een hersteltermijn van 3 maanden. Wanneer er twee of meer fouten worden aangetroffen op dezelfde normeis (die in de huidige norm als major non-conformiteit zijn aangemerkt), zal dit in de herziene norm leiden tot een major non-conformiteit.
Non-conformiteiten van normonderdelen die middels een steekproef getoetst worden, moeten aan de hand van de 4-O-systematiek door de ondernemer hersteld worden. De onderneming moet herstel doorvoeren door eerst vast te stellen wat de oorzaak en de omvang is, vervolgens moet er een oplossing komen die herstel met terugwerkende kracht doorvoert (tot tenminste voorgaande volledige inspectie) en ervoor zorgt dat toekomstige fouten voorkomen worden (operationaliteit).
De 4-O-systematiek is vooruitlopend op de herziene SNA-norm al per 1 januari 2022 verplicht gesteld. Eerder publiceerde zusterorganisatie Normec VRO een whitepaper over de 4-O-systematiek. In het whitepaper leert u stap voor stap en aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe u de methode kunt toepassen. Het whitepaper is gratis te downloaden.
Neem dan contact op met onze experts.
Stuur uw gegevens naar onze specialist en we nemen zo spoedig
mogelijk contact op met u.
Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Benieuwd naar de investering voor uw beoogde certificering? Normec VRO denkt graag effectief met u mee. Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend een kostenindicatie voor uw certificeringstraject.
Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Benieuwd naar de investering voor uw beoogde certificering? Normec VRO denkt graag effectief met u mee. Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend een kostenindicatie voor uw certificeringstraject.