Hoe werkt het voor gedetacheerde werknemers na de Brexit?

26 01 2021 | Gemiddelde leestijd: 2 min

Voor gedetacheerde medewerkers die niet in het Verenigd Koninkrijk wonen, maar er wel werken, gaat er na de Brexit het een en ander veranderen. Zo moet er een grensarbeiderspas worden aangevraagd voor iedere buitenlandse medewerker die in het VK werkzaam is. Dit is verplicht vanaf 1 juli 2021. Het eerste half jaar van 2021 mogen grensarbeiders nog zonder pas blijven werken.

Voor gedetacheerde werknemers die vanuit het Verenigd Koninkrijk in Nederland werkzaam zijn, is nog veel onduidelijk. De eerder genoemde grensarbeiderspas geldt voor werknemers die in Nederland in dienst zijn van een Nederlandse werkgever. Voor gedetacheerde werknemers is deze grensarbeiderspas geen oplossing om te mogen werken in Nederland en is er een tewerkstellingsvergunning nodig.

Er is per heden nog een overgangsregeling van kracht waarbij de werknemers onder de voormalige voorwaarden (die tot en met 31-12-2020 van kracht zijn) tot 1 juli 2021 zonder tewerkstellingsvergunning mogen werken in Nederland.

A1 verklaring

Voor gedetacheerde werknemers waarvan de werkgever zich in het VK bevindt, geldt dat de A1-verklaring met een einddatum in 2021 nog geldig is. Indien de verklaring verlengd of gewijzigd wordt na 31 december 2020 dan is deze A1 verklaring niet meer geldig.
Indien er geen geldige A1 verklaring na 31 december 2020 aanwezig is dan wordt uw verzekeringsplicht voor de volksverzekeringen en werknemersverzekeringen vastgesteld aan de hand van de afspraken die de EU en het VK daarover hebben gemaakt. Echter, deze afspraken zijn nog niet bekend.

Heeft u vragen over de grensarbeiderspas of de Brexit?

Onze experts staan voor u klaar. Neem gerust contact op!

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu