Ketenaansprakelijkheid voor loon

21 05 2019 | Gemiddelde leestijd: 1 min

Wanneer een opdrachtgever een bedrijf inhuurt om werk te verrichten of om arbeidskrachten ter beschikking te stellen, en dat bedrijf huurt ook weer een ander bedrijf in, ontstaat een keten.

Wanneer de arbeidskracht van mening is dat hij niet het loon krijgt waarop hij recht heeft, kan hij naast zijn eigen werkgever ook andere schakels in de keten aansprakelijk stellen en zelfs de opdrachtgever. Ook inspectie SZW kan controleren of er in ieder geval volgens de Wet Minimumloon en Vakantiebijslag (WML) is betaald.

De schakels in de keten zijn een voor een aansprakelijk voor de betaling van het juiste loon, net zolang tot de hoofdopdrachtgever aansprakelijk is. Dit wordt volgtijdelijke aansprakelijkheid genoemd.

Als de werknemer u aansprakelijk stelt, kan de rechter u veroordelen tot nabetaling van het verschuldigde loon. Voordat de rechter dat doet zal hij kijken of u niet meer had kunnen doen om de onderbetaling te voorkomen. Er bestaan verschillende keurmerken die u kunnen helpen te beschermen tegen deze aansprakelijkheid. Bijvoorbeeld het certificaat WAS Compliance of het relatief nieuwe Keurmerk PayOK.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu