In dit artikel vertelt Suzanne Coors over haar werkzaamheden en de mooie aspecten van haar rol als PSO-keurmerk auditor bij Normec.
Auditor voor het PSO-keurmerk: een functie met een sociaal jasje, want dagelijks kom je in contact en spreek je met verschillende personen. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk dat inzicht geeft in de mate waarin organisaties sociaal ondernemen. Arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt is hierin het doel. Suzanne vertelt waar haar werkzaamheden onder andere uit bestaan en wat zij zo mooi vindt aan het vak.
“Als auditor voor het PSO-keurmerk controleer ik of dat de functies daadwerkelijk zijn ingevuld door medewerkers die tot de PSO doelgroep behoren, welke een afstand (kunnen) hebben tot de arbeidsmarkt. Gedurende de dag vinden er interviews plaats. Deze interviews worden gehouden met de directie, management en direct leidinggevenden en/of een jobcoach. En natuurlijk ook met medewerkers. Hierbij wordt er onder meer getoetst of de organisatie ook aan de kwalitatieve eisen voldoen. Deze eisen betreffen het bieden van passend werk, zorgdragen van integratie in de organisatie en op de werkvloer, oog hebben voor functioneren en ontwikkeling van de medewerker en tenslotte het bieden van (extra) begeleiding indien nodig. Deze eisen hebben tot doel om een dienstverband tot een duurzaam succes te krijgen.”
De rol van Suzanne draait daarnaast ook om alertheid en haar scherpe blik is onmisbaar in haar werkzaamheden, vertelt ze:
“Ook controleer ik of de ingevoerde gegevens van de organisatie correct zijn berekend en opgegeven. Het is goed om hierbij alert te zijn om de voorgeschreven wijze van berekenen in de PSO-handleiding van de bedrijfsomvang, hier gaat het nog best eens mis. Er wordt dan bijvoorbeeld niet uitgegaan van gemiddelden, of er zijn te weinig peil momenten gebruikt.”
“Gedurende de interviews krijg ik een kijkje in het bedrijf door de ogen van de medewerkers heen. Deze gesprekken zijn verassend en vaak erg leuk. Het spreekt voor zich dat er allerlei functies worden ingevuld door de medewerkers uit de PSO-doelgroep, van een functie in het managementteam tot en met functies met een meer uitvoerend karakter. Overal kan een plaats geboden worden in deze organisaties. Vaak gehoorde kreten hierbij zijn, wie wil werken kan bij ons een plaats vinden of de mens staat centraal of wij zien geen onderscheid. Mooie zienswijzen en een hart voor sociaal inclusief ondernemen geven deze audit dagen een fijne beleving.”
Aan het eind van een audit geeft Suzanne een advies aan de organisatie en zal PSO Nederland op basis van de rapportage en interne verslaglegging besluiten of de organisatie een certificaat zal ontvangen.
“Het PSO-keurmerk is een mooie erkenning voor organisaties. Meer dan de helft van Nederlandse gemeenten en Provincies waarderen het PSO-keurmerk bij het verlenen van overheidsopdrachten.”
“Voor mij brengt het veel positieve energie om van dichtbij te ervaren hoe organisaties zich inzetten voor een veilige en gezellige werkplek voor iedereen. En des te meer als hun werknemers dit ook zo ervaren. Om mij samen met Normec in te mogen zetten voor een meer toegankelijke arbeidsmarkt brengt een toegevoegde waarde aan het werk als auditor.”
Stuur uw gegevens naar onze specialist en we nemen zo spoedig
mogelijk contact op met u.
Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Benieuwd naar de investering voor uw beoogde certificering? Normec VRO denkt graag effectief met u mee. Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend een kostenindicatie voor uw certificeringstraject.
Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Benieuwd naar de investering voor uw beoogde certificering? Normec VRO denkt graag effectief met u mee. Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend een kostenindicatie voor uw certificeringstraject.