Op 15 maart 2019 heeft de Stichting Normering Arbeid (SNA) het jaarverslag 2018 gepubliceerd. Wederom is bewezen dat het (vrijwillige) SNA Keurmerk als een stabiel en betrouwbaar instrument gezien kan worden voor ondernemers die zich aan wet- en regelgeving willen houden en waarmee risico’s (inleners- en keten-aansprakelijkheid) voor opdrachtgevers wordt beperkt. In dit artikel een aantal leuke feitjes op een rij en de plannen voor de toekomst.
In 2018 waren er 4.663 gecertificeerde ondernemingen volgens het SNA Keurmerk. Dit is een flinke groei, want toen het SNA keurmerk in 2007 van start ging waren dit er nog maar 1.023. Het aantal ondernemingen is het hardst gegroeid in de periode 2012 en 2013. Dit is te verklaren omdat veel cao’s toendertijd de verplichting hebben opgenomen dat arbeidskrachten alleen nog mogen ingeleend van SNA gecertificeerde ondernemingen. Hiermee is het aantal inspecties ook behoorlijk toegenomen. Waren dat er in 2010 nog 4.727, in 2018 waren het er 9.575. In 2014 deden we dat met 70 inspecteurs verdeeld over 9 inspectie-instellingen, in 2018 waren het er 81.
Ook neemt het aantal buitenlandse ondernemingen toe. Eind 2018 gaat het om 151 buitenlandse ondernemingen, dit is een stijging van drie ondernemingen ten opzichte van 2017. Het gaat met name om ondernemingen in Portugal, Polen, Litouwen, Groot-Brittannië en Duitsland. In 2011 waren er nog maar 59 buitenlandse ondernemingen gecertificeerd.
Bekijk het volledige jaarverslag 2018
21 maart jl. heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van een aantal verbetermaatregelen van de arbeidsrechtelijke aspecten van het keurmerk. Dit traject is gestart sinds 2016 omdat toen uit onderzoek is gebleken dat een behoorlijke hoeveelheid gecertificeerde ondernemingen tóch weleens wetten en regels overtreden. Daarom is de samenwerking SNA, SNCU, Inspectie SZW en Belastingdienst versterkt. Gelukkig is nu gebleken dat het aantal overtredingen bij gecertificeerde ondernemingen wel is afgenomen. Voor de toekomst willen de partijen nog meer en nog beter gaan samenwerken. Ook zal gekeken worden in hoeverre het contact met de vakbonden kan worden aangescherpt omdat ook vanuit die hoek nuttige signalen kunnen komen die het SNA Keurmerk nog meer verder kunnen verbeteren.
Ook is de Kamer geïnformeerd over de nieuwe ontwikkelingen binnen het SNA Keurmerk. Deze zijn bijvoorbeeld:
Sinds dit jaar is het mogelijk om bij de NEN de training NEN4400-1: Basis voor SNA Keurmerk te volgen. De training geeft je inzicht in het wettelijk kader voor de ‘verplichtingen uit arbeid’ ofwel de belangrijkste basis om je NEN certificering te behalen en te behouden. Het wettelijk kader voor de ‘verplichtingen uit arbeid’ is op te delen in 4 hoofdonderwerpen. De training is modulair opgebouwd, op basis van deze onderwerpen:
Stuur uw gegevens naar onze specialist en we nemen zo spoedig
mogelijk contact op met u.
Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Benieuwd naar de investering voor uw beoogde certificering? Normec VRO denkt graag effectief met u mee. Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend een kostenindicatie voor uw certificeringstraject.
Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Benieuwd naar de investering voor uw beoogde certificering? Normec VRO denkt graag effectief met u mee. Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend een kostenindicatie voor uw certificeringstraject.