Stichting PayOK introduceert norm voor buitenlandse aanbieders van arbeid

16 09 2020 | Gemiddelde leestijd: 2 min

A1 constructie neemt vlucht
Het gebruik maken van buitenlandse uitzendbureaus en aannemers van werk via een zogenaamde A1 constructie neemt een enorme vlucht. Om het risico op een loonclaim bij opdrachtgevers te verkleinen, introduceert Stichting PayOK een specifieke norm om te toetsen of buitenlandse ondernemingen die in Nederland arbeid ter beschikking stellen en werk aannemen het juiste loon betalen.

Controle op buitenlandse ondernemingen
De Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) stelt opdrachtgevers aansprakelijk voor het betalen van het juiste loon in de hele keten. Als een onderaannemer of uitzendbureau niet conform de geldende CAO betaalt kan de werknemer het te weinig ontvangen loon opeisen bij de opdrachtgever. Juist bij het werken met buitenlandse ondernemingen is dat erg lastig te controleren. Want er moet gekeken worden naar de toepassing van Nederlandse CAO’s tegen de achtergrond van Europese wet- en regelgeving én de wet- en regelgeving van het land waar de buitenlandse onderneming gevestigd is.

PayOK gecertificeerde ondernemingen hebben het goed geregeld
Stichting PayOK beheert het Nederlandse keurmerk dat ondernemingen toetst op de juiste beloning van hun werknemers. Bij een PayOK – gecertificeerde onderneming weet een opdrachtgever dat dit goed is geregeld en hij niet voor onaangename verrassingen komt te staan. PayOK kent een zeer strenge certificeringsprocedure. Bedrijven die deze met succes doorlopen bieden hun opdrachtgevers zekerheid en veiligheid. Inmiddels zijn al ruim 50 bedrijven gecertificeerd, waaronder uitzendbureaus en aanneembedrijven.

Totstandkoming norm voor buitenlandse aanbieders
“Na een pilot bij een aantal buitenlandse uitzendbureaus is de norm voor buitenlandse aanbieders tot stand gekomen “, aldus Ger Jaarsma, voorzitter van PayOK. “Juist bij de inzet van buitenlandse uitzendbureaus worden de risico’s voor Nederlandse opdrachtgevers op overtreding van de wet alleen maar groter. Je weet vaak niet of de verloning juist is en of het uitzendbureau de elementen uit de Nederlandse CAO juist toepast”.

PayOK certificering is een veilige oplossing
De arbeidsmarkt wordt steeds internationaler. Jaarsma: “De kansen om personeelsproblemen op te lossen worden daarmee groter, maar de risico’s ook. Hoe houd je zicht op wat er door de buitenlandse aanbieder wordt gedaan? Ga je zelf als opdrachtgever ter plaatse controleren of laat je dat over aan professionele en deskundige inspecteurs? PayOK certificering is verreweg de veiligste oplossing, ook bij het inschakelen van buitenlandse aanbieders”.

Klik hier voor informatie over het behalen van PayOK-keurmerk via Normec VRO.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu