Uber moet chauffeurs in dienst nemen conform cao Taxivervoer

13 10 2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min

Is een Uberchauffeur een zzp’er of een werknemer? De rechter heeft besloten dat de rechtsverhouding tussen Uber en de chauffeurs voldoet aan alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst. Dit houdt in dat de Uberchauffeurs als werknemers beschouwd moeten worden. Deze uitspraak heeft de rechter gedaan op 13 september 2021, in een zaak die vakbond FNV had aangespannen tegen vervoersbedrijf Uber.

Rechtszaak FNV en Uber

FNV spande een rechtszaak aan omdat de vakbond van mening is dat de constructie van Uber niet in orde is en dat veel Uberchauffeurs minder dan het minimumloon verdienen. Gezien de betrokkenheid van Uber bij het werk van de chauffeurs, is er volgens FNV sprake van een arbeidsovereenkomst. Zelf stelt Uber dat het slechts een platform biedt waar zelfstandige chauffeurs en klanten elkaar kunnen ontmoeten. De rechtbank Amsterdam stelt FNV in het gelijk en heeft bepaald dat de chauffeurs onder de cao Taxivervoer vallen, omdat zij zich in persoon met Uber hebben verbonden en passagiers vervoeren met het gebruik van de Uber-app. Uber moet de chauffeurs in dienst nemen en hen betalen volgens de taxi-cao. In juni 2021 stapte FNV naar de rechter, dit werd gesteund door Uberchauffeurs die aangaven geen sociale voorzieningen, inkomenszekerheid en pensioen te hebben.

Modern werkgeversgezag

De rechter stelt dat Uber enkel op papier een overeenkomst heeft gesloten waarbij de chauffeurs als zelfstandig ondernemer worden aangemerkt. De chauffeurs maken voor hun werk gebruik van de Uber-app, waar een disciplinerende en instruerende werking vanuit gaat met daarnaast een financiële stimulans. Volgens de rechter vallen de chauffeurs onder een ‘modern werkgeversgezag’ van Uber, omdat zij met het gebruik van de Uber-app onderworpen worden aan een algoritme dat door Uber wordt beheerd. Deze gezagsverhouding is een belangrijke factor in de conclusie dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Bovendien worden de werkzaamheden persoonlijk verricht en is er sprake van loonbetaling.

Vervolg uitspraak

In een eerste reactie zegt Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van FNV, blij te zijn met de uitspraak. Hij stelt dat Uber zich aan de cao Taxivervoer dient te houden, omdat het een werkgever is met de chauffeurs als diens werknemers. Ook beschouwt Boufangacha de uitspraak van de rechter als een signaal naar Den Haag dat dit soort constructies illegaal zijn en dat de wet daarop gehandhaafd moet worden. Maurits Schönfeld, General Manager Noord-Europa bij Uber is teleurgesteld over de uitspraak en geeft aan dat Uber in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter. Volgens Schönfeld wil het overgrote deel van de chauffeurs zelfstandig blijven werken en geen afstand doen van de vrijheid in het kiezen of, wanneer, waar en met wie ze werken.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu