Vrijdag de 13e: wat doe jij er mee?

13 07 2018 | Gemiddelde leestijd: 2 min

Vandaag is het vrijdag 13 juli, volgens bijgelovigen een ‘ongeluksdag’. Maar weet je eigenlijk waar het vandaan komt? En wat de gevolgen zijn van dit ‘bijgeloof’?

Waar komt het vandaan?

Er zijn verschillende verklaringen voor vrijdag de dertiende, als ongeluksdag. Een aantal van die verklaringen komt voort uit het Christendom: bij het laatste avondmaal, waar Jezus werd verraden door Judas, waren dertien personen aanwezig. Het gevolg van dat verraad was dat Jezus werd gekruisigd en stierf, op een vrijdag. Sindsdien werd vrijdag als de slechtste dag van de week beschouwd, al helemaal als dat samenviel met het getal 13.

Een andere verklaring is dat op vrijdag 13 oktober 1307 vele Tempeliers werden gearresteerd in Frankrijk en werden beschuldigd van ketterij. Hierna volgde een lange reeks van vervolgingen in heel Europa.

Nog een andere verklaring is dat vrijdag de dertiende is afgeleid van een Noorse sage over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt.

En wat betekent het vandaag de dag?

Gek genoeg, heeft vrijdag de dertiende invloed op onze economie. In de VS stellen veel mensen zakelijke transacties uit, nemen een dag vrij of melden zich ziek. En misschien was het je al eens opgevallen, het getal 13 ontbreekt in veel hotels in de VS in kamernummers en als huisnummer in Franse steden.

In Nederland gebeuren er op vrijdag de dertiende opvallend weinig ongelukken. Mogelijk omdat veel mensen extra voorzichtig zijn, of zelfs thuis blijven.

Een mooie dag dus, om erop uit te gaan!

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu