WAB: Hoe zit het met de opbouw van transitievergoeding?

26 09 2019 | Gemiddelde leestijd: 2 min

Met de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020 veranderen de regels voor de transitievergoeding. Er wordt dan vanaf de eerste werkdag transitievergoeding opgebouwd en er is zelfs recht op uitbetaling van transitievergoeding bij een ontslag tijdens proeftijd. Naar aanleiding daarvan krijgen we veel vragen, met name over de opbouw van de transitievergoeding. Hoe zit het precies?

Transitievergoeding hoe is het nu?

Nu is de werkgever een transitievergoeding verschuldigd indien de arbeidsovereenkomst minimaal 24 maanden heeft geduurd. De ontslagkosten kunnen vervolgens hoog oplopen wanneer een arbeidsovereenkomst langer dan 10 jaar duurt. Over die periode is in plaats van een derde maandsalaris per dienstjaar een half maandsalaris per dienstjaar verschuldigd.

Wat veranderd er?

De werkgever is aan de werknemer een transitievergoeding verschuldigd ongeacht hoe lang de overeenkomst heeft geduurd. Er is geen verhoging van de transitievergoeding na 10 jaar, de opbouw blijft een derde maandsalaris per dienstjaar.

Hoe zit het met de opbouw?

Stel een medewerker is al geruime tijd bij je in dienst, hoe zit het dan met de opbouw? De wijziging heeft geen betrekking op de opbouw maar het gaat om een recht op uitbetaling van de transitievergoeding wanneer de werkgever de overeenkomst beëindigd. Die uitbetaling is zo groot als een derde maandsalaris per dienstjaar. Er is ook recht op transitievergoeding bij beëindiging in de proeftijd. Er is géén recht op uitbetaling van transitievergoeding wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt op initiatief van de werknemer.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu