Modelovereenkomsten vrije vervanging vervallen per 1 januari 2024

05 09 2023 | Gemiddelde leestijd: 2 min

De Belastingdienst heeft aangekondigd dat modelovereenkomsten die gebaseerd zijn op het principe van vrije vervanging per 1 januari 2024 niet langer bruikbaar zijn. Deze beslissing volgt op een recente uitspraak van de Hoge Raad in het zogenaamde Deliveroo-arrest. In deze uitspraak heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de aanwezigheid van vrije vervanging niet automatisch betekent dat er geen sprake kan zijn van een dienstbetrekking.

Goedkeuring modelovereenkomsten vervalt

Vrije vervanging, waarbij een werknemer een ander kan sturen om zijn of haar werkzaamheden te verrichten, werd vaak gebruikt als criterium om de zelfstandigheid van een arbeidsrelatie vast te stellen. De recente uitspraak van de Hoge Raad heeft echter aangetoond dat er bij vrije vervanging weldegelijk sprake van een dienstbetrekking kan zijn. Dit heeft grote gevolgen voor de geldigheid van de modelovereenkomsten die op dit principe zijn gebaseerd.

Organisaties die momenteel werken met dergelijke modelovereenkomsten krijgen tot 1 januari 2024 de tijd om hun arbeidsrelaties opnieuw te beoordelen en indien nodig aan te passen. Alle modelovereenkomsten die afhankelijk zijn van het vrije vervangingsprincipe zullen vervallen per genoemde datum.

Voorbeelden van modelovereenkomsten

Enkele voorbeelden van deze modelovereenkomsten waarbij dit speelt:

  • Algemene modelovereenkomst bemiddeling, vrije vervanging ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen)
  • Algemene modelovereenkomst geen werkgeversgezag en vrije vervanging (FNV Zelfstandigen
  • Algemene modelovereenkomst vrije vervanging (FNV Zelfstandigen)
  • Algemene modelovereenkomst vrije vervanging

De goedkeuring voor deze en soortgelijke modelovereenkomsten zal per 1 januari 2024 komen te vervallen.

Wat betekent dit voor inspecties?

Tijdens inspecties zullen de onze inspecteurs nog tot en met 1 januari 2024 conformiteit opnemen als een dergelijke modelovereenkomst wordt aangetroffen. Het is echter van belang dat ondernemingen op de hoogte zijn dat de goedkeuring van deze modelovereenkomsten vervalt en dat zij hun arbeidsrelaties opnieuw moeten beoordelen. De Belastingdienst stelt hulpmiddelen ter beschikking om ondernemingen te ondersteunen bij het maken van deze beoordeling.
Volgens de SNA-norm moeten ondernemingen gebruik te maken van een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Op de website van de Belastingdienst kunt u diverse openbare en positief beoordeelde modelovereenkomsten vinden. U kunt ook zelf een overeenkomst opstellen en deze ter beoordeling voorleggen aan de Belastingdienst.

 

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu