Tijdelijke bescherming derdelanders uit Oekraïne stopt 4 september

30 08 2023 | Gemiddelde leestijd: 3 min

[UPDATE]: Derdelanders behouden het recht op tijdelijke bescherming, blijkt uit de uitspraak die de Vreemdelingenkamer van de rechtbank Limburg, locatie Roermond, heeft gedaan. De rechtbank komt tot de conclusie dat de staatssecretaris niet bevoegd is om deze tijdelijke bescherming zelfstandig te beëindigen. De wetgeving is nog niet gewijzigd n.a.v. de uitspraak. Wel heeft de staatssecretaris aangekondigd hoger beroep in te stellen. De staatssecretaris heeft een brief opgesteld waaruit blijkt dat de derdelanders het recht op arbeid behouden. Daarin staat onder andere:

In navolging op eerdere berichtgeving over derdelanders uit Oekraïne informeer ik u. Vrijdagnacht heeft de Raad van State (hierna RvS) een uitspraak gedaan op een verzoek van een derdelander om een voorlopige voorziening (vovo) te treffen met als strekking dat hij zal worden behandeld alsof het recht op tijdelijke bescherming op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (hierna RTB) op hem van toepassing blijft totdat uitspraak wordt gedaan in zijn hoger beroep.”… “Recht op arbeid: De hele groep derdelanders behoudt het recht om te mogen werken tot aan de uitspraak van de RvS.

Kortom, tot de uitspraak op hoger beroep mogen de derdelanders uit Oekraïne in Nederland blijven werken. De uitspraak wordt niet eerder verwacht dan november 2023.

Recht arbeidsmarkt

Derdelanders uit Oekraïne die in het bezit zijn van een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning vallen vanaf 4 september 2023 niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat deze tijdelijke bescherming niet langer automatisch wordt erkend.

Dit betekent dat derdelanders uit Oekraïne die momenteel onder deze regeling vallen, niet langer automatisch recht hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt. Na 4 september 2023 moeten personen met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning hiervoor een reguliere asielprocedure doorlopen.

Wat moeten werkgevers doen?

Werkgevers die willen weten of hun Oekraïense werknemer vanaf 4 september nog steeds in Nederland mag werken, kunnen dit controleren aan de hand van het O-document dat aan derdelanders is verstrekt. Indien de derdelander niet langer onder de richtlijn valt, zal er een vervaldatum in het O-document staan. Vanaf deze datum gelden de regels en procedures die bij een reguliere asielprocedure horen. Beschikken zij niet meer over de juiste papieren, dan kan dat boetes opleveren.

Als een werkgever ervoor kiest om een Oekraïense werknemer in dienst te houden na 4 september, is het noodzakelijk om een tewerkstellingsvergunning aan te vragen bij het UWV. Deze tewerkstellingsvergunning is nodig om ervoor te zorgen dat de werknemer legaal en in overeenstemming met de geldende regels in Nederland kan blijven werken.

Bekijk meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu