Wist je dat? Alles over vakantietoeslag!

21 05 2019 | Gemiddelde leestijd: 3 min

De meeste mensen ontvangen deze week of volgende week hun vakantiegeld. Uiterlijk in de maand juni moeten alle werkgevers de vakantietoeslag aan de medewerkers hebben betaald. Volgens de wet moet vakantiegeld betaald worden over de periode die loopt van 1 juni tot en met 31 mei. Wist je dat de vakantietoeslag ook moet worden opgebouwd over uren dat een werknemer met loondoorbetaling ziek is?

Wist je dat

… in artikel 15 Wet Minimumloon en Vakantiebijslag (WML) staat dat in hoofdregel iedereen recht heeft op 8% vakantiebijslag over zijn loon?
… het volgens de wet dus vakantiebijslag is terwijl we het in de praktijk vakantiegeld of vakantietoeslag noemen?
… het eigenlijk onjuist is om de vakantiebijslag vakantiegeld te noemen? Met vakantiegeld wordt eigenlijk de loondoorbetaling tijdens de vakantie bedoeld. Daar heeft natuurlijk ook iedereen die een arbeidsovereenkomst heeft ook recht op.
… we aan het begin van de 20ste eeuw alleen maar vakantiebijslag kregen? Doorbetaalde vakantiedagen is een recht die we pas sinds de jaren ’60 kennen. Het probleem met alleen vakantiebijslag was dat het voor veel mensen nog te weinig was om echt met vakantie te kunnen gaan. Terwijl vakantie juist heel goed is om bij te kunnen komen van het zware werk!
… er bij cao afgeweken mag worden van de 8% opbouw? Bij cao kan worden afgesproken dat er recht is op minder dan 8% vakantietoeslag, of zelfs helemaal geen opbouw.
… het niet is toegestaan om af te spreken dat een medewerker geen vakantiebijslag opbouwt? Dit is alleen toegestaan wanneer je dit schriftelijk afspreekt en de betreffende medewerker minimaal 3 keer het wettelijk minimumloon ontvangt.
… vakantiebijslag meestal eind mei of begin juni wordt uitbetaald? Zo staat dat in artikel 17 WML. Dit betekent dat de medewerker de vakantiebijslag één keer per jaar op wettelijke basis kan opeisen over de te berekenen periode van 1 juni t/m 31 mei.
… het mogelijk is om in de arbeidsovereenkomst af te spreken dat de vakantiebijslag vaker of op een ander tijdstip kan worden uitbetaald? Maar het mag in ieder geval niet minder vaak dan minimaal één keer per jaar. Je mag het dus niet opsparen over alle jaren en het dan aan met pensioen uitbetalen.
… wanneer de arbeidsovereenkomst voor de datum van uitbetalen eindigt de vakantiebijslag direct is verschuldigd over het tot dan verdiende loon (art 17 WML)?
… Vakantiebijslag geen component is voor uitruil van extraterritoriale kosten?
… over de vakantiebijslag loonbelasting en premies volks en werknemersverzekering moet worden betaald en dat daarvoor een speciaal tarief geldt?
… vakantiebijslag geen onderdeel uitmaakt voor de bepaling van het netto equivalent WML?

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu